torsdag 10 december 2009

Utbildning biogas och hur man gör en sol-ugn 7-8/12

I måndags och tisdags hade vi utbildning/informationsträff här pa Asofenix kontoret och vara handledare Sarah, Seth och Jaime gick igenom och förklarade hur biogasanläggningarna i Potrerito fungerar (eller varför dom inte fungerar ;) ) samt hur man enkelt kan göra en sol-ugn för att laga mat i.

Vi valde att göra den enklaste och billigaste varianten av sol-ugn = av kartong, aluminiumfolie, sågspån och en glas-skiva. Bara för att lära oss principen och för att det är lättare att ta med sig ut till byn sen.

Principen vid användning är enkel. Bara att ställa ut "köket" kl 8 på morgonen, om det är soligt förstås. Sen lägger man i det man vill tillaga, tex ris, bönor, ägg, ginneos = bananer. Man kan bara koka eller värma mat i sol-ugnen, inte steka. Maten förlorar inte lika mycket vitaminer och mineraler som vid vanlig kokning, samt att eventuellt fett "torkas ut" (hittar inget annat bra ord tyvärr), dvs maten blir mer fettsnål.

Men det tar dock lite längre tid att tillaga maten, beroende på hur stark solen är och om det är molnigt. Ca 1,5-2 timmar för att koka ris och kanske 2,h timme för bönorna. Vid tillagning över eld tar det ca 20-30 min för riset och 40-50 min för bönorna att bli klara. Men man slipper stå och passa maten vid elden och framförallt slipper man röken!

Vi gjorde sol-ugnarna med hjälp av två kartonger (en stor och en liten). Vi fyllde den stora kartongen med sågspån och sen satte vi den lilla i mitten. Det är den lilla kartongen som sen blir själva "ugnen".

Sahär är principen:


Och som isoleringsmaterial använde vi sågspån.


Vi gjorde två sol-ugnar, en till varje by.


Det är bara i mellanrummet mellan den stora och lilla kartongen som sågspånet placeras. Den mindre kartongen blir alltså själva ugnen.


Sen skall insidan av ugnen kläs med aluminiumfolie. Teamwork! =)


Isabell sprayar aluminiumplattan som skall ligga i botten svart, för att den lättare och snabbare skall bli varm och behålla värmen bättre.


Nästan klart. Saknas "bara" glaslock, lite silicon att täta med, alu-kastruller att laga maten i och en reflektor för att styra ner lite fler solstrålar i ugnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar