tisdag 9 mars 2010

"cocinas mejoradas" i Potreritos + firande av Kristofers födelsedag

Den 7 mars tog August och jag 6-bussen till Potreritos för att väcka Kristofer med lite sång på sin födelsedag! Han var förvisso vaken när vi kom fram kl 7:20, men låg fortfarande kvar i sängen. Han fick några vältejpade presenter av oss (apelsiner, t-shirt och snus)!


Och eftersom vi var på plats i Potreritos fick vi hjälpa till att förbereda jord/gödsel-röran som skall användas till att göra nya kök.

Här är receptet:
- 4 säckar jord
- 2 hinkar torr, finfördelad hästgödsel
- 1 hink sand

=> bland samman och häll på lite vatten. Fortsätt blanda och häll på vatten under 3 dagars tid. Efter dessa 3 dagar kan man lägga i röran i trämallen, göra hålen för grytorna och sen måste det stå och torka i 3 dagar.


Här är Isabell i full fart med att samla in torr hästbajs som är en viktig ingrediens i röran.


Finfördelning av hästgödseln. Basebollträn är bra till allt!


MIXA allt!


Här är familjens barn, som väldigt gärna ville bli fotade. De sprang och tjatade på oss nästan hela tiden ;)
-----------------------------------------------------------------------------
10/3 Dags att göra köken!


Angelita (mamman i min familj) och Enrique (pappan i August familj) ville hemskt gärna lära sig hur man gör dessa köken, så de följde med oss till Potreritos och hjälpte till väldigt mycket! Tanken är att dom skall göra egna "cocinas mejoradas" i sin by.


Röran måste packas hårt i träramen, så att det blir riktigt kompakt och hårt när det torkat. De kan inte använda de nya köken under de 3 första dagarna, eftersom det måste torka till ordentligt.


Sen när man packat i allt är det dags att plocka bort mallen och göra hålen för grytorna samt veden. I detta fallet blev det 3 hål, gjorda efter de grytorna de redan har. Sen gräver man kanaler mellan hålen, där värmen och röken skall ledas vidare bort till skorstenen som skall sitta längst inne i hörnet.


Jaime och August skär till plåten som skall användas till skorsten. Välbekant utrymme för August (som, för er som inte vet, jobbar som skorstensfejare hemma i Sverige)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar