fredag 26 mars 2010

Studiebesök i Candelaria och Malacatoya 22/3

I måndags åkte alla vi praktikanter på Aso Fenix (August, Kristofer, Isabell, Katelyn, Emelie och jag) + våra handledare Sarah och Seth ut till byarna Candelaria och Malacatoya för att se några gamla, genomförda projekt och få chansen att prata med byborna där.

"Portable agua" - Candelaria

På promenad genom byn. Emelie i täten, följt av Sarah, Seth och "los suecos".

I Candelaria har man hjälpt dem att få tillgang till rent och friskt vatten, vilket var ett jätteproblem i det här omradet förut. Innan har de fått gå väldigt långt för att hämta vatten eller t.o.m stulit vatten från en godsägares brunn nattetid. Samt att de tidigare haft mycket problem med bl.a kolera pga smutsigt vatten.

Här sitter vi alla i skuggan av solpanelerna (som driver vattenpumpen) och lyssnar till bykommitén som förklarar hur hela projektet genomfördes. Tyvärr togs kortet efter hans 1 timmes långa genomgång och vi höll på att smälla av i värmen, därav varan lite hängiga stil ;)

Lite snabbfakta om vattenprojektet:

Beneficiaries: 240 residents
Solar Panels: 14 panels rated at 94 watts each connected in 2 series of 7, providing a total of 1.2 kilowatts
Pump: Grundfos 11 SQF-2, 10 gallon per minute (gpm) flow, installed at a depth of 36 meters
Well Capacity: Rated at 15 gpm
Water Storage: 6, 500 gallon tank, located 55 meters above the pump, automatic shut off switch when tank is full, chloronated weekly
Project Completion Date: August 2004


Här står vi uppe på vattentanken och Emelie (samt vi andra förstass) får förklarat för oss, av den pratglada Candalariebon, hur dom rengör tanken med klor.

Aso fenix har alltså hjälpt byborna att hitta en bra vattenkälla, grävt en brunn, sänkt ner en pump som drivs av solpaneler, som pumar upp vattnet i en stor cementtank (som befinner sig på något högre höjd än husen) där vattnet sedan leds ut i plaströr till varje familj via självtrycket (fallhöjden). Varje familj som har tillgång till vattnet betalar 30 cordoba (ca 10 sek) i månaden för vattnet. Det är för att de skall ha en pott med pengar i reserv, ifall de behöver reparera något.

Biogas
Sen har de också väl fungerande biogaskök här (de i Potreritos fungerar ej sa bra ännu). Det fungerar i princip sahär: Man har en, i detta fallet, plastbehållare med ett ingangsrör och ett utgång. Man samlar kobajs och blandar ut med lite vatten som man sedan häller i den stora behållaren. När den är fylld till ca 2/3 börjar själva gasprocessen och efter några dagar är trycket tillräckligt högt för att gasen skall ledas in i köket via de gråa plaströren.

Och inne i köket har de sedan en gasplatta installerad som de kan använda för att laga mat på, istället för den traditionella öppna vedspisen. Därav hjälper man dem att slippa röken samt minska skogsskövlingen i området. Win win!


Vattenkraftverk - Malacatoya

Till skillnad fran Candelaria har Malacatoya tillgang till mycket vatten, eftersom det regnar mycket mer i dethär området + att det finns en flod här. Därför har man här kunnat installera ett vattenkraftverk för att ge byborna elektricitet.


För att komma till vattenkraftverket och floden fick vi först promenera lite (vilket vi är ganska vana vid nu). Men här är det mycket grönare och friskare klimat. Nästan lite djungelaktigt. De odlar bl.a passionsfrukt här.

Det här är pumphuset vid floden. Dock inte så mycket vatten i floden just nu. Torraste perioden på hela året nu (sommar i Nica är mellan december och maj, sen börjar regnet = deras vinter).

Och här har vi själva vattenverket. Som har en potensial på 13 KW, men endast levererar 9KW. Fast de 30 familjerna som får el fran kraftverket förbrukar bara 3-4KW. Så det både räcker och blir över. Men planen är förståss att se till att verket går för fullt, så att de kan sälja överflödig elektricitet.

Sarah förklarar och svarar på frågor angående detta projektet, som "avslutades" juni 2007. Det var deras första vattenkraftverksprojekt.

Efter en lång dag i minibussen på krokiga bergsvägar, långa möten i den stekheta solen och promenerande till vattenkraftverket passade vi på att bada lite i floden/vattenfallet i Malacatoya! Suuuuuuuper nice!





Och sen i måndags har vi mest suttit på kontoren (Aso fenix och SASN) vid datorerna och börjat fixa presentationsmaterialet inför den 5 veckor långa informationsturnén vi skall på sen hemma i Sverige. Schema för var turné kommer snart!


Fram tills vi ses, ha det bäst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar